← AI met Impact show cases

Signalen Informatievoorziening Amsterdam (SIA)

Gemeente Amsterdam (Nederland)

Signalen Informatievoorziening Amsterdam (SIA) is een vernieuwing van de voorziening waarmee de Amsterdammer meldingen kan doen aan de gemeente. "Het formulier op de website van Amsterdam om een melding te doen van overlast in de openbare ruimte, de applicatie Mora/KIM, was niet zo gebruikersvriendelijk. Maar ook de achterkant van het systeem, waar de collega’s mee moesten werken om de meldingen af te handelen, had veel last van technische problemen. Deze problemen veroorzaakten veel extra werk voor de gebruikers. Uit deze situatie is de vraag voor een nieuwe omgeving ontstaan.”

Met de ingebruikname van SIA is de huidige MORA/KIM omgeving vervangen. De melder hoeft op meldingen.amsterdam.nl en Verbeter de Buurt geen categorie meer te kiezen en trefwoorden in te vullen. Dat wordt dankzij de algoritmen automatisch , namelijk met ‘machine learning’ en taalkundige analyses, gedaan op basis van de tekst van de melder. Het formulier biedt de mogelijkheid om een locatie eenvoudig te kiezen op de kaart of om een adres in te voeren. Het systeem ‘leest zelf’ wat voor soort melding het is en afhankelijk daarvan krijgt de melder soms nog aanvullende vragen, zodat de gemeente precies weet wat er aan de hand is en wat er nodig is om het op te lossen. De meldingen worden vervolgens automatisch klaargezet voor de juiste gemeentelijke afdeling voor het oplossen van de melding. SIA is als meldsysteem met gebruik van algoritmen in het proces van meldingen openbare ruimte uniek in Nederland.

https://medium.com/maarten-sukel/how-to-use-machine-learning-for-the-classification-of-citizen-service-requests-b71159a85f36